×

Hijaluronska kiselina

Volumenom vraćena mladost

Hijaluronski dermalni filer danas predstavljaju zlatni standard u pomlađivanju lica i korekciji postojećeg volumena.

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodno sredstvo koje se već per se nalazi u strukturi kože. Godinama uslijed smanjivanja količine kolagena,gubitka molekula vode i smanjivanja međustaničnoga prostora također nestaje i hijaluronska kiselina iz kože.

Kome je namijenjena?

Zbog brzo vidljivog rezultata dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline dobar su izbor za osobe kojima je struktura kože uvjetovala nastanak bora. Bore bilo koje regije lica mogu biti korigirane sa dermalnim filerima, no treba imati na umu da ukoliko postoji izraženi utjecaj mimične muskulature, potpuni efekt zaglađivanja bez primjene botoxa nije moguć. Generalno se može reći da je botox indiciran za gornji a dermalni fileri za donji segment lica. No to je samo općenito pravilo koje nailazi na nekoliko izuzetaka.

Koja se područja mogu tretirati?

Možda je najčešća primjena dermalnih filera u kliničkoj praksi kod korekcije nazolabijalne bore, te za povečavanje volumena usnica i jagodica. Također se mogu tretirati duboko formirane bore u području između obrva i čela, te bore oko očiju. Velika prednost hijaluronske kiseline je u tome što ona duboko rehidrira kožu, pa tako već samo mala korekcija usana zadržava prirodni oblik i zaglađuje sitne bore formirane sa godinama.

Da li je tretman bolan?

S obzirom da se tretman provodi pod anestezijom, sličnoj onoj prilikom popravljanja zuba može se reći da je tretman bezbolan. Lagano crvenilo , otečenost, te mogući manji krvni podljevi nuspojave su koje prolaze u kratko vrijeme.

Da li su svi dermalni fileri isti?

U osnovi hijaluronskih filera, kao što samo ime kaže nalazi se hijaluronska kiselina, točnije natrijeva sol hijaluronske kiseline. Razlika izmedju pojedinih filera vidi se u postojanosti njihovog volumena. Vrijeme koliko u tkivu ostaje dermalni filer i razina upale koju može izazvati razlikuju pojedine filere. U našoj praksi već nekoliko godina koristimo filere Švicarske tvrtke Teoxane jer kako in vitro i in vivo istraživanja pokazuju, biološki odgovor tkiva na njih je sjajan. Klinički se vidi postojani volumen, dobra elastičnost te usporeno vrijeme razgradnje zbog tehnologije dinamičnog povezivanja molekula.

Koliko dugo traju rezultati?

Generalno je pravilo da je vrijeme razgradnje u donjem dijelu lica (ispod linije nosa) 4 -6 mjeseci a iznad te linije, u gornjem dijelu lica od 8-12 mjeseci. Nakon nekoliko uzastopnih ponavljanja (literatura navodi 8 ponavljanja u prosjeku) dermalnih filera na istom mjestu, volumen se zadržava zbog osobitosti hijalurona da stimulira stanice vezivnoga tkiva na proizvodnju kolagena. Rezultat toga je ispunjavanje tkiva sa vezivnim tkivom koje sada i bez hijalurona zadržava postignuti volumen.