×

Vampire facelift

Estetika eritrociti. Neinvazivna estetska kirurgija.

PRF/ CGF - plazma bogata trombocitima i tehnologija koncentriranih faktora rasta i matičnih stanica

PRF tehnologiji je svrha izolirati iz krvi trombocite koji su nosači faktora rasta. Metoda je poznata i u kliničke svrhe koristi se više od desetak godina.

Primarna upotreba bila je u regenerativnoj kirurgiji, stomatologiji a postepeno je pronašla široku primjenu u estetskoj medicini.

Trombociti su stanice krvi koji sudjeluju prije svega u procesu zgrušavanja krvi, no na njihovoj površini nalaze se velike količine faktora rasta koji sudjeluju u brojnim fiziološkim procesima. Matične stanice (CD 34 pozitivne stanice) dolaze na mjesto oštećenja - u ovom slučaju prodor igle u tkivo i izazivaju snažnu stimulaciju stanica koje se pretvaraju u nove stanice oštećenoga tkiva.

Ideja je ovdje da ti faktori staničnoga rasta potaknu stvaranje novih krvnih žila i vezivnoga tkiva bogatog kolagenom. Rezultat navedenoga je poboljšanje strukture kože pri čemu se umanjuju bore koje su nastale propadanjem kolagena kao jednim od procesa starenja. Sa druge strane koža postaje jedrija i zdravijeg izgleda zbog poboljšanja njezine vaskularne mreže.

Dobri rezultati primjene PRF tehnologije vide se i u terapije muške alopecije (ćelavosti).

Metoda je idealna za podizanje obrva, korekciju dubljih nazolabijalnih bora, bora oko očiju te pušačkih bora. Mezoniti efikasno smanjuju bore u kutovima usana koje daju tužan izgled te oblikuju donju čeljust zatezanjem te smanjivanjem vrećica sa strane čeljusti.

Procedura je brza i jednostavna. Liječnik pacijentu vadi malu količinu krvi (oko 20mL), potom se upotrebom posebne tehnologije razdvajaju stanice krvi kako bi dobili samo trombocite bogate faktorima staničnoga rasta, a posebno CD 34 pozitivne stanice koje privlače stanice koje se pretvaraju u sve potrebne oblike stanica koje imaju sposobnost stvaranja novoga tkiva.

Izolirani trombociti kojima se aktiviraju faktori rasta primjenom odgovarajuće tehnologije tada se malim iglicama apliciraju u željeno područje u vidu klasične mezoterapije ili u vidu linearnog ispunjavanja bora.

Najnovija A.P.A.G. (Aktivirani plazma albuminski gel) tehnologija, koristi isključivo komponente vlastite krvi za stvaranje gela sličnog hijaluronskoj kiselini. Gel je nastao denaturacijom “rušenjem” proteina u koje se onda naknadno injektiraju matične stanice koje mjesecima postepeno izlaze i stimuliraju stvaranje kolagena.

Lokalno je moguć blaži otok i crvenilo koje u kratkom vremenu prolazi.

Područje primjene PRF/CGF tehnologije u estetskoj medicini:

  • ○ smanjenje glabelarne bore (područje između obrva)
  • ○ smanjenje nazolabijalne bore
  • ○ smanjenje bora "mrštilica"
  • ○ poboljšanje strukture i izgleda kože oko očiju
  • ○ smanjenje bora "smijalica"
  • ○ smanjenje bora oko usta
  • ○ tretiranje ožiljaka od akni
  • ○ pomlađivanje kože na rukama i drugim dijelovima tijela
  • ○ poticanje rasta kose na tjemenu