×

Plexr - kirurgija bez noža

Što je PLEXR?

Tehnologija poznata kao Plazma eksereza primjenjuje struju nošenu zrakom koja vrlo precizno i bez dodira instrumenta sa tkivom odstranjuje željeni dio. Danas postoji više metoda kojima je moguće ukloniti tkivo bez primjene skalpela. Neke od njih su dobro poznati laser, radio nož i sl. Sve do sada poznate metode dovode do zagrijavanja okolnoga tkiva u većoj ili manjoj mjeri te kao posljedica nastaje oštećenje istog. Upotrebom tehnologije Plexr nema zagrijavanja tkiva te je oporavak vrlo brz bez znakova upale.

Koje su indikacije Plexer tehnologije?

  • ○ Blefaroplastika gornjih i donjih kapaka
  • ○ Uklanjanje bora oko usta (Barcode bore)
  • ○ Uklanjanje bora oko očiju
  • ○ Nefarmakološko uklanjanje akni i ožiljaka od akni
  • ○ Lifting lica
  • ○ Uklanjanje fibroma, bradavica, madeža, diskeratoza i ksantelazmi bez ožiljaka
  • ○ Uklanjanje hiperpigmentacija kože

Ima li ograničenja za blefaroplastiku?

Zapravo ograničenja za blefaroplastiku gotovo da nema. Osnovno ograničenje nekiruške metode blefaroplastike je ukoliko postoji višak masnoga tkiva ispod obješene kože. Tada provodimo postupak kontrolirane lipolize Vitaminom C kojega je potrebno ponoviti nekoliko puta u razmaku od deset dana. Postupak je poznat kao Fentonova reakcija. Nakon što je lipoliza ucinjena moguće je ukloniti višak tkiva Plexerom.

Svrha blefaroplastike je uklanjanje viška kože na kapcima koje sa jedne strane predstavlja, estetski a sa druge funkcionalni problem jer obješena koža prekriva dio vidnoga polja. Alternativa je kiruška metoda kojom se pacijentu u općoj ili lokalnoj anesteziji kirurškim putem uklanja višak kože. Nedostatak te metode pred upotrebom Plexera je:

  • ○ Može se provesti ograničeni broj puta jer kirurgija svaki puta stanjuje tkivo. Nasuprot tome Plexr ojačava potkožje i nema ograničenja u broju ponavljanja tijekom života.
  • ○ Kirurške metode traže poštedu od uobičajenih aktivnost dok Plexr blefaroplastika omogućava nesmetano obavljanje aktivnosti.
  • ○ Kirurškom metodom je teško predvidjeti simetričnost cijeljenja pa su nerijetko potrebne korekcije. Plexer blefaroplastika je poznata kao metoda Dinamične blefaroplastike gdje pacijent u toku zahvata otvara i zatvara oko tako da su asimetrije nemoguće.

Koje bore je moguće ukloniti Plexr-om?

Plexr-om je moguće ukloniti svaki višak kože koji formira bore. Postupak podrazumjeva specifičnu tehniku kojom se izolirani dijelovi kože ciljano u površinskom sloju eliminiraju – sublimiraju prilikom čega dolazi do zatezanja. Rezultat je vidljiv odmah. Vrlo često se uklanjaju bore oko usta – pušačke bore ili barcode bore, bore oko očiju, te bore pored uha.

Kako je moguće eliminirati akne upotrebom Plexr tehnologije?

Postupak kojim se tretira zahvaćena žlijezda lojnica koja stvara aknu se provodi jednokratno. Jednom odstranjen iskrivljen, sužen ili deformiran kanalić lojne žlijezde nikada više na tom mjestu neće stvarati novu aknu. Postupak je vrlo učinkovit i izvrsna je alternativa farmakološkim postupcima kako lokalnim tako i sistemskim primjenama lijekova. Velika prednost postupka je što se može provoditi i u toku akutne upale, ograničenja, kao ni štetnih nuspojava nema. Uklanjanje ožiljaka od akni zapravo predstavlja vidljivo ublažavanje neravnina čime je estetski aspekt bitno poboljšan.

Koje hiprepigmentacije je moguće ukloniti Plexr-om?

Plexerom je indicirano uklanjati hiperpigmentacije koje su smještene u površinskim slojevima kože, to je zapravo najrasprostranjeniji vid pigmentacije i koji je nastao zbog djelovanja sunca. Ono što je vrlo zanimljivo je da Plexerom možemo ukloniti i depigmentirana područja koja se njegovom upotrebom na neki način “resetiraju” i počinju poprimati boju okolnoga tkiva.

Da li je Plexr tehnologija siguran način uklanjanja kožnih izraslina?

Nakon što je detaljnim pregledom utvrđeno da je kožna izraslina dobroćudna, odstranjivanje je gotovo bezbolno čak i bez primjene lokalne anestezije, a estetski rezultat je izvrstan. Koža ostaje intaktna i bez ožiljaka.

Kako se provodi postupak?

Nakon detaljnog pregleda od liječnika certificiranoga za primjenu Plexra, određuje se tretirana zona. Provode se klasične pripreme koje uključuju površinsku anesteziju kože (ukoliko je ona uopće potrebna) te dezinfekciju. Tretman traje u prosjeku dvadesetak minuta. Po završetku tretmana moguć je povratak svakodnevnim aktivnostima. Tretaman se po potrebi ponavlja svakih 28 dana.

Kakav je postoperativni tretman?

Po završetku postupka na koži zaostaju male krastice, to zapravo i nisu klasične krvne krastice jer je postupak bezkrvan, nego su to karbonizacijske kruste. One se ne smiju trljati i namjerno uklanjati jer u protivnom dolazi do stavranja krvne kraste i ožiljka. Navedene kruste otpadnu između 3-10 dana, te ostaje mlada crvenkasta koža. To je područje po otpadanju krasti neophodno u periodu od 28 dana pokrivati zaštitnim faktorom za sunce 50. Bez obzira da li se izlažete suncu ili ne, uobičajena kućna svijetla kao i računari imaju izvjesnu dozu UV zračenja, koje bi ovu osjetljivu kožu moglo hiperpigmentirati. Tretman krusti dopušta pranje samo sa neutralnim sapunom i bez pretjeranog močenja. Ukoliko je to zbog estetskih razloga potrebno, moguće je na kruste nanijeti jači make up. Nikako se ne preporuča mazanje krusti kremom ili stavljanje flastera.